Ňjúvinky ruzovyamodrysvet.sk 4/2011 – ŠPECIÁL VIANOCE V KNIHÁCH ASPEKTU“

Tento bulletin prináša informácie o novinkách na webovej stránke ruzovyamodrysvet.sk,  ktorá je zameraná na rodovo citlivú pedagogiku a na rodovú rovnosť vo výchove a vzdelávaní. Rodovo citlivá pedagogika sa snaží predchádzať diskriminácii z dôvodu pohlavia, ako aj iným formám diskriminácie. Cieľom tohto webového portálu je prispievať k atmosfére spolupráce v škole a k uplatňovaniu rovnosti príležitostí. Pomáha prekonávať nerovnosť žien a mužov, dievčat a chlapcov (nielen) vo výchove a vzdelávaní.

 

*
Vianoce v knihách ASPEKTU: V tomto roku sme pre vás ako darček pripravili aspektovskú čítačku - ukážky z kníh ASPEKTU, v ktorých sa najrôznejšími spôsobmi píše o Vianociach, Silvestri a Novom roku.

 

*
Marianne Grabrucker: ukážka z knihy Typické dievča? „Doma čaká Hanku balík od babičky Rosnerovej z Berlína s vianočnými darčekmi. Čo je v ňom? Bábika v dievčenských šatočkách a s dlhými dievčenskými vlasmi."

 

*
Kaat Vrancken: ukážka z knihy Jé, jé, jé „Janka si vzdychne. Bez kalkulačky nemôže pracovať. Tak teda niečo iné. Môže si napríklad kresliť. Na zadnú stranu pásika papiera nakreslí bábiku. S dlhými vlasmi. Barbininu sestru. ´Koľkokrát sa ešte vyspíme, kým príde Mikuláš?´ Uch, mala byť predsa ticho. Mama prestane písať."

 

*
Pavla Cebocli: ukážka z knihy Pavlin príbeh „Bola zima a blížili sa Vianoce. V škole sa piekli oblátky. Veľké dievčatá pomáhali piecť, ja som obstrihávala. Jedna sa mi zlomila, a ja zo strachu, aby to nezbadali, chytro som ju chcela zjesť. Brat vošiel dnu, práve keď som ju mala v ústach, a potrestal ma. Rozplakala som sa, lebo som sa hanbila pred tými veľkými dievčatami."

 

*
Ukážka z knihy Hana Gregorová - Slovenka pri kniheSama som to zažila u matky Tajovského dva razy. Raz za našej návštevy bola nespokojná, aké jednoduché šaty mám, a tak pri lúčení mi tíško zašepkala: ´Povedz Jozefovi, aby si ťa obliekal ako kráľovnú, zaslúžiš si to.´ Aj samotný Tajovský sa na mamu za to vďačne usmial."

 

*
Jedinečný vianočný darček Darujte svojim blízkym knihu s originálnym venovaním slovenských spisovateliek Jany Juráňovej, Uršule Kovalyk a Ivice Ruttkayovej. Môžete si vytvoriť vlastné venovanie alebo si objednať knihy s podpisom obľúbenej autorky. To všetko za zvýhodnené ceny. Ak si knihy objednáte EŠTE DNES, stihnú k vám prísť do Vianoc J

 

*
Balíček kníh pre deti a dospelých Hľadáte vhodný darček pre svojich blízkych? Chcete obohatiť knižnicu doma alebo v škole? Máte jedinečnú príležitosť získať balíček štyroch kníh pre deti aj dospelých. Vaše knihy podpíšu známe slovenské spisovateľky Jana Juráňová a Uršuľa Kovalyk. Knihy vám pošleme rovno domov alebo do školy. Ak si ich objednáte EŠTE DNES, stihnú k vám prísť do Vianoc J

 

 

***

Budeme rady, ak pre vás budú ňjúvinky z webovej stránky ruzovyamodrysvet.sk zdrojom informácií a upozorníte na ne ďalších ľudí, ktorí by o ich zasielanie mali záujem. Záujemkyne a záujemcovia o ňjúvinky môžu požiadať o ich zasielanie na adrese ram@aspekt.sk, v predmete správy uveďte SUBSCRIBE. Ak chcete, aby sme vás vyradili z adresára ňjúviniek, pošlite mail s predmetom správy UNSUBSCRIBE.

 

****
Webový portál ruzovyamodrysvet.sk spravuje ASPEKT www.aspekt.sk.

Kontakt: ASPEKT, Mýtna 38, 811 07 Bratislava, 02 /52 49 16 3902 /52 49 16 39, ram@aspekt.sk.